Archive for December, 2011

Salaris wooncorporatiesdirecteuren

Vanochtend las ik een artikel in de Stentor over salarissen van wooncorporatiedirecteuren. Volgens het artikel is er een willekeur in bepaling van het salaris. De krant daagt de lezer uit om een datavisualisatie te maken op basis van de gegevens waarop het artikel is gebaseerd. Die uitdaging heb ik aangenomen en het resultaat is hieronder zichtbaar. Aan de lezer van deze blog de vraag of mijn visualisatie het originele artikel ondersteunt, tegenspreekt of geen van beide.


1 Comment

Geo-informatie van Den Haag open data

Onder de databronnen van Den Haag Open Data bevinden zich enkele geobestanden. Het is niet voor iedereen evident hoe je de inhoud hiervan kunt bekijken. Gelukkig hoef je geen geo-wizard te zijn om deze data te visualiseren. Je hoeft er geen programma voor te downloaden en je hoeft er ook geen code voor te kloppen. Je hoeft zelfs geen account aan te maken, tenzij je je data wilt bewaren.

Read the rest of this entry »

No Comments

Dunne beurs, dikke buik

Via Twitter werd er de afgelopen dagen het een en ander gemeld over de op handen zijnde open data wedstrijd ‘Den Haag / Zuid-Holland Open Data’. Nieuwsgierig heb ik alle datasets bekeken die voor de wedstrijd beschikbaar zijn gesteld en, eerlijk gezegd, daar zit voor mij nog weinig inspirerends tussen. Maar binnenkort zullen meer datasets worden gepubliceerd, dus wat niet is kan zeker nog komen.

Een van de weinige datasets die ik wel interessant vind is een enorm Excel-bestand van Jeroen de Wilde. Ik kan op basis van deze dataset niet zo snel een interessante app bedenken, maar het is wel een uitgelezen kans om weer eens wat met Tableau te doen.

De dataset beschrijft o.a. per wijk in Den Haag de BMI van kinderen in verschillende leeftijdscategorie├źn. Nu is het iedereen waarschijnlijk al wel eens opgevallen dat er bij de Lidl en de Aldi meer zwaarlijvige mensen rondlopen dan bij de Albert Heijn en er onstaat dan ook al snel het vooroordeel dat mensen met een dunnere portemonnee net een maatje meer hebben. Daarom heb ik uit de Haagse buurtmonitor inkomenscijfers per wijk opgehaald en deze gekoppeld aan de data uit het eerder genoemde bestand. Hieronder de resultaten, gemaakt met Tableau.

Opvallend is dat vooral onder Nederlandse kinderen in de leeftijdscategorie 13-16 jaar er een sterk verband bestaat tussen het BMI en het gemiddeld besteedbare inkomen.

No Comments

NIOD teksten gevisualiseerd

Het NIOD heeft gisteren het omvangrijke werk van Dr. L de Jong ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’ online gezet. Met behulp van Many Eyes heb ik een aantal visualisaties gemaakt aan de hand van het hoofdstuk ‘De strategische verrassing’ uit Deel 3. Dit hoofdstuk gaat over de dag dat Nederland werd binnengevallen door Duitse troepen.

Zie hieronder het resultaat. Dit is een aardig beginnetje. Als ik meer tijd heb zal ik binnenkort een aantal andere visualisaties maken.

No Comments