Scrape it away Sam!


Sinds kort zit ik een klein beetje in het circuit van datajournalistiek. Een vraag die steeds opduikt is: welke digitale vaardigheden moet je als datajournalist bezitten? Die vraag kan ik niet beantwoorden, maar onafhankelijk van de positie die je inneemt in deze discussie zal iedereen inzien dat er ergens een grens is waarbij het voor de datajournalist niet meer loont om zelf te scrapen, te analyseren of te visualiseren. Hetzelfde geldt overigens ook voor programmeurs. Journalisten hebben het vaak over een programmeur als ware het een digitale omnivoor die je kunt inzetten voor alle mogelijke technische klussen. Maar er zijn verschillende vaardigheden die je als programmeur nooit allemaal op top-niveau kunt beheersen.

Zo kun je een onderscheid maken tussen front-end programmeurs en back-end programmeurs. Maar je kunt ook differentiëren naar het beheersen van verschillende programmeertalen. Je kunt ook onderscheid maken op basis van domeinkennis, bijvoorbeeld geo, security, mobiel etc. En waarschijnlijk zijn er nog wel meer categorieën te verzinnen. Waar het om gaat is dat hoe goed je jezelf ook opleidt en voorbereidt, er komt een moment dat je als journalist of programmeur anderen om raad moet vragen of een deel van het werk moet uitbesteden.

Dan komen we nu eindelijk toe aan de strekking van deze blog. Zou het niet heel erg handig zijn wanneer je als journalist via een marktplaats-achtig systeem deeltaken kunt uitzetten? Stel je hebt een website gevonden waarvan je een paar honderd pagina’s wilt scrapen en dat die klus je eigen digitale pet te boven gaat. Je zet een advertentie op een site met een taakomschrijving en een voorstel voor een beloning. Bijvoorbeeld: € 300 euro bij oplevering binnen een dag, € 200 euro bij oplevering binnen twee dagen, € 100 bij oplevering binnen een week. Zodra je de advertentie hebt geplaatst krijgt een leger van hongerige programmeurs een seintje via hun mobiel binnen en ze kunnen reageren als ze de klus willen aannemen. De journalist ziet wie er reageert en op basis van hun profiel kan de journalist kiezen wie de klus uiteindelijk krijgt. Je advertentie wordt vervolgens onzichtbaar zodat je minder kans loopt je onderzoek te verklappen.

Een reeds bestaand en soortgelijk systeem dat is gericht op designers is Redesignme | Connect. Verschil is wel dat bij Redesignme iedere designer een ontwerp kan indienen. Dat lijkt me voor programmeurtaken niet zo handig. Vandaar dat ik voorstel dat je een programmeur uitkiest en dat die persoon dan ook de enige is die voor jou aan de slag gaat.

De eerste klus die ik kan bedenken: maak deze website plus bijbehorende mobiele apps!

Wellicht een kans voor Redesignme om hun bestaande site te klonen en te tweaken naar dit model.

Ik hoor graag ideeën/reacties over dit concept.

  1. #1 by Sonja – the write partner - April 10th, 2013 at 10:14

    Interessant onderwerp! Ik ben tekstschrijver/journalist, onder andere voor GIS-Magazine en TNO. Ik ben een uitspitter, een onderzoeker, een analist, datajournalistiek is wel iets voor mij! Mijn vraag is waar datavisualisers en journalisten elkaar vinden. Bij deze een begin :-) .

You must be logged in to post a comment.

  1. No trackbacks yet.